SITOPALADI ČURNA 60gr

1500,00 rsd

11 na zalihama

Šifra proizvoda: 8904053223732 Kategorije: , ,

Opis

  • Vekovima proveren dodatak ishrani za jačanje organa za disanje. Ajur-veda je naročito preporučuje kod kašlja, prehlade, astme, bronhitisa, pneumonije, tuberkuloze…
  • Potpuno bezopasno i neškodljivo sredstvo, naročito pogodno za decu (prah se meša sa medom, dobrog je ukusa).
  • U ajur-vedi se smatra rasajanom i zato se može uzimati svakoga dana, neograničeno dugo.
  • Najbolja podrška kod virusnih infekcija i disajnih alergija.
  • Blaži suv kašalj i nadraženo grlo, rastvara sluz i podstiče iskašljavanje kod produktivnog kašlja.
  • Dobra je za sve starosne grupe.
  • Uklanja začepljenost bronhija, jača agni (imuni sistem) korisna kod zapušenih sinusa, kijavice, groznice, krvarenja iz nosa, probadanja u stopalima i dlanovima.
  • Anti-alergen, bronhodilator, smanjuje upale i povišenu temperaturu usled prehlade.
  • Isušuje višak sluzi iz tela (bukvalno “vari“ sluz), otvara disajne puteve (bronhije i bronhiole, nos, sinuse, grlo), uravnotežuje životne sile (vata, pita, kapha).
  • Ako se svakodnevno uzima u rano proleće (to jest krajem zime) pomaže u neutralisanju sluzi i toksina koji se nakupljaju tokom zime i tako sprečava simptome poremećene kapha doše (kijavica, gušenje, kašalj, polenske alergije…)

Sastav

Ovaj klasični recept sastoji se iz jednog dela cimeta, dva dela kradamona, četiri dela pipalija, osam delova bambusove srcevine i šesnaest delova sirovog šećera od trske.

Bambusova srcevina (Bambusa arundinacea)

Srž bambusa (čvrsta, bela masa koja popunjava šupljinu trske) veoma je cenjena u ajur-vedi kao sredstvo za lečenje kašlja, groznice, tuberkuloze, astme i osećaja gorenja i preterane žeđi. Srcevina bambusa deluje kardio-tonično i protiv-upalno, blagi je diuretik, čisti krv, smiruje vata i pita došu. Takođe se koristi i za kožne bolesti (uključujući i lepru).

Sitopaladi čurna, glavni sastojci

Istovremeno, bambus ishranjuje telo i povećava životnu silu i energiju, što je važno kod hroničnih bolesti i oslabljenih tkiva.

Pipali (Piper longum)

Pipali, odnosno dugi biber kako ga neki zovu, ima snažno stimulativno i zagrevajuće dejstvo. U ajur-vedi se koristi kao stimulans, sredstvo za iskašljavanje, afrodizijak, protiv glista i gasova i za uništavanje ame (lepljivih telesnih toksina).

Za razliku od crnog bibera, on se koristi i kao rasajana, pre svega za pluća i kapha došu. Naročito je dobar kod hroničnih bolesti organa za disanje (astma, disajne alergije). On pojačava svih 13 agnija (agni transformiše hranljive materije od želuca do svake ćelije), smiruje vata i kapha došu, jača mozak, smiruje nerve, poboljšava san, pročišćava šrote (meridijane, kapilare), jetru i slezinu.

Kardamon (Elettaria cardamomum)

Kardamon spada u najskuplje začinske biljke danas. U ajur-vedi je opisan još pre 5 000 godina. Drevni tekstovi kažu da kardamon dobro deluje na limfu, krv, koštanu moždinu i nerve (mađa dhatu), smanjuje vata i kapha došu, ne remeti pitu. Blagotvorno deluje na disajni, digestivni i nervni sistem i na krvotok.

Kardamon je izvanredno sredstvo za jačanje probavne vatre, neutralisanje nadutosti i gasova, protiv gubitka daha i promuklosti.

Cimet (Cinnamomum ceylanicum)

Cimet je mnogima omiljen začin, slatkastog ukusa i tople energije. Ovo je odlično sredstvo za uravnoteženje vata doše, naročito za bolji protok krvi (vjana vata). U ovu svrhu ajur-veda preporučuje mešavinu cimeta, kardamona i lovorovog lista. Cimet deluje na limfu, krv, mišićno tkivo, koštanu srž i nervno tkivo. Ovo je odlično sredstvo za preznojavanje i razlaganje sluzi, naročito za osobe nežne telesne građe i male snage. Cimet jača srce, zagreva bubrege i jača Agni (oganj varenja).

Sirovi šećer od trske (sitopala)

Sitopala (sita), odnosno sirovi šećer naširoko se koristi u ajurvedskoj ishrani, ali i u pripremi različitih ajurvedskih preparata. On je sladak, težak, hranljiv i hladi. Njegovo bitno svojstvo je da služi kao nosač lekovitih trava i donosi ih u dublja tkiva, do kojih je inače teško dospeti. Slično svojstvo imaju i med, maslo (ghi) i kravlje mleko. Sitopala u sitopaladi čurni uravnotežava zagrevajuće delovanje pipalija, cimeta i kardamona, a istovremeno do najdubljih tkiva donosi njihova lekovita svojstva. Osim toga, jača i hrani pluća, pospešuje izbacivanje šlajma.

Način upotrebe

Sitopaladi se najčešće uzima u dozi od 2,5 grama (čajna kašičica) i to tako što se pomeša sa dovoljno meda da se napravi gusta pasta. Ova doza se uzima posle doručka i posle večere. Deca od 5 do 12 godina uzimaju dva puta po pola doze, a deca do pet godina dva puta po jednu četvrtinu doze. Naravno, postoje i naročiti slučajevi kada se doziranje i način primene mogu primeniti:

Astma

Astma se u ajur-vedi zove Shvaasa roga (postoji pet vrsta astme). Kod upornih i ozbiljnih slučajeva preporučuje se da se sitopaladi čurna umesto sa medom, pomeša sa čijavanprašom (po jedna kašičica od oba suplementa) i može se uzimati dva, tri ili čak četiri puta dnevno. Ovo je doza za odrasle.

Upala sinusa

Uzimati sitopaladi sa medom (klasična primena) a zatim popiti šolju toplog čaja od djumbira u prahu.

Upala grla (oticanje krajnika)

Pomešajte kašičicu sitopaladi čurne sa malo toplog kravljeg (kozjeg) mleka (četvrtina šolje) i pola kašičice kurkume. Popijte pola sata pre doručka i pola sata pre večere.

Grip

Pomešajte po pola kašičice sitopaladi čurne, kurkume i meda. Uzimajte ovo na svaka tri sata, kako bi simptomi gripa brzo nestali.

Kontraindikacije

Dijabetes.

Dodatne informacije

Težina0,1 kg