You are currently viewing Selen jača imunitet

Selen jača imunitet

Selen je veoma bitan u borbi protiv starenja. Takođe, vrlo je značajan u prevenciji kardiovaskularnih bolesti, ali i u pojavi malignih oboljenja.

VITAMINI A, B, C, D, E, K, gvožđe, kalcijum, cink, magnezijum i drugi minerali ili oligoelementi kao što je antioksidans selen, neophodni su za adekvatno funkcionisanje ljudskog organizma.

Selen je značajan u jačanju imunog sistema, borbi protiv starenja, sprečavanju kardiovaskularnih bolesti i pojave malignih oboljenja (pre svega raka prostate i debelog creva).

Kako bi tiroidna žlezda normalno funkcionisala, organizmu je potrebno obezbediti selen koji omogućava i asimilaciju vitamina C i E.

Treba napomenuti da ljudski organizam nije u stanju da proizvede ovaj koristan oligoelement, pa treba pojačati unos namirnica koje ga sadrže.

Organizmu je neophodno 55 mg selena dnevno. Selena najviše ima u ribi i morskim plodovima, u namirnicama bogatim proteinima, spanaću, pečurkama, belom luku. Ipak, brazilski orah je pravi rudnik ovog minerala, jer samo jedan plod sadrži  neophodnu dnevnu dozu.

Izvor: Večernje novosti online

http://www.novosti.rs/vesti/zivot_+.304.html:443099-Selen-ja

Ostavite odgovor