You are here

JESTIVO NERAFINISANO BILJNO ULJE SEMENA KAMELINE (DIVLJEG LANA) 100ml-NEMA NA STANJU!

JESTIVO NERAFINISANO BILJNO ULJE SEMENA KAMELINE (DIVLJEG LANA) 100ml-NEMA NA STANJU!
Šifra:
843
1.700,00 RSD
Prosek: 6 (2 glasova)

Kamelina (divlji lan ili sibirski lan) je prilično neupadljiva biljka sa žutim cvetovima. Ali iza ove jednostavnosti leži masa hranljivih sastojaka koji čine seme kameline.

Ulje divljeg lana se dobija iz semenki biljke Kamelina (Camelina sativa). Prirodni je izvor nezasićenih masnih kiselina: sadrži 35-45 % omega-3 i 15-20 % omega-6 višestruko nezasićenih masnih kiselina i oko 16% omega-9 nezasićenih masnih kiselina.

Hladno presovano ulje ima prekrasnu zlatnu nijansu, neodoljivu aromu i pikantan ukus i  što je najvažnije zadržalo je sva korisna svojstva biljke.

Hladno presovano seme ulja od divljeg lana se odlično  apsorbuje u organizmu.

Zahvaljujući visokom sadržaju EPA i DHA  može se reći  da u potpunosti zamenjuje riblje ulje koje uvijek dolazi sa većom ili manjom koncentracijom štetne žive.

Eikosapentaenska (EPA) i dokosaheksaenska (DHA) masna kiselina su metaboliti  masnih kiselina omega-3 i kao takve unesene u organizam pospešuju metabolizam masnih kiselina. DHA masna kiselina  je suštinski važna za pravilno funkcionisanje nervnog sistema, čula vida kao i pravilnog funkcionisanja sistema hormona.

EPA  ima izrazite protivupalne uticaje na organizam i time ublažava sve hronične zdravstvene tegobe modernog života (reumatoidnog artritisa, multiple skleroze, gastritisa, kolitisa, psorijaze i neurodermitisa, upaljene i oštećene kože),  značajno ubrzava proces zarastanja. Uz to sprečava koagulaciju krvi i stvaranje krvnih ugrušaka.

Visok procenat EPA  i DHA  čine ovo ulje izuzetnom funkcionalnom hranom koja treba postati obavezan sastojak zdrave ishrane  u borbi protiv mnogih bolesti organizma, metaboličkih, organskih i neuropatskih kao i protiv najrazličitijih bolesti današnjice.

Ulje divljeg lana je vrlo bogato i vitaminom E koji se inače naziva vitaminom mladosti jer neutrališe proces starenja svojim snažnim antioksidacijskim potencijalom, čime pojačava strukturu i stabilnost svake ćelije.

Zbog prisustva tokoferola, ulje je veoma je stabilno i otporno na oksidaciju

Ulje sadrži i mnoge mineralne supstance, a iznad svega – magnezijum.

Prisutan je kompleks aktivnih supstanci sa antioksidativnim dejstvom: tokoferoli, karotenoidi, hlorofil, fosfolipidi.

Ulje divljeg lana, zbog svog bogatog sastava, ima pozitivan efekat na ceo organizam. Pogrešno bi bilo govoriti o efektima njegovih pojedinačnih komponenti, jer oni djeluju na složen način, podržavajući gotovo sve sisteme vitalnih aktivnosti: imunološki, kardiovaskularni, nervni itd. Veoma je važno da je kompleks korisnih supstanci u ovom slučaju prirodnog porekla.

Uključivanjem ulje divljeg lana u vašu ishranu možete izbeći mnoge probleme sa stomakom i probavnim sistemom, kao što su gastritis, holecistitis, čirevi. Pomaže da se poveća elastičnost krvnih sudova, tako da, ako konzumirate ulje kameline, umesto uobičajenog suncokretovog ulja, možete normalizovati krvni pritisak. Ovo ulje stabilizuje rad hormona, reproduktivnog sistema u celini.

Zbog sadržaja fosfolipida, vitamina A i E, ulje kameline se često koristi u kozmetologiji u proizvodnji krema protiv starenja, maski, kao i proizvoda za kosu. Dozvoljeno je koristiti ulje i u čistom obliku za nanošenje na kožu lica jer poboljšava tonus kože.

Ako kosu natopite  uljem kemeline, ona stimuliše njen rast i čini je sjajnom. Zbog svoje sposobnosti da stimuliše regeneraciju ćelija kože, koristi se u kombinaciji sa drugim farmaceutskim preparatima za lečenje dermatoloških oboljenja (psorijaza, seboreja).

Da bi se poboljšala funkcija mozga, ojačali mišići, našem telu su potrebne aminokiseline.

Lako je da svom organizmu obezbedite dnevnu količinu aminokiselina,vitamina E i elemenata neophodnih za zdravlje, jednostavnim ispijanjem kašičice ulja, 2-3 puta dnevno.

Ulje se, takodje, može dodati salatama ili drugim jelima.