You are here

«ULJE PASJEG TRNA SA ALTAJSKIH PLANINA, 50 ML»

«ULJE PASJEG TRNA SA ALTAJSKIH PLANINA, 50 ML»
Šifra:
674
Cena:395,00 RSD
Proizvod je neocenjen

 

 

Farmaceutski oblik: ulje za unutrašnju i spoljašnju upotrebu. Sastav: suncokretovo ulje, koncentrat ulja pasjeg trna.
 

Farmakološko dejstvo. Jedinstvena lekovita svojstva pasjeg trna se odavno cene i koriste u zvaničnoj i narodnoj medicini. Ulje od plodova pasjeg trna sadrži neophodne za svakog čoveka biološko aktivne materije koje organizam ne može da proizvede, nego može da dobije samo unošenjem. Najbitniji među njima su karotenoidi, tokoferoli i tokotrienoli (vitamin E), kao i nezasićene masne kiseline.

Karotenoidi su bioaktivna jedinjenja koja igraju ulogu antioksidanata u ljudskom organizmu i ispoljavaju provitaminsku aktivnost. Nakon unošenja u organizam sa uljem pasjeg trna, pretvaraju se u vitamin A koji je neophodan za održavanje procesa rasta i reprodukcije, dobrog vida, normalnog funkcionisanja kože i sluzokože. Karotenoidi takođe igraju ulogu stimulatora imuniteta, povećavajući zaštitnu snagu sopstvenih interferona, štiteći od slobodnih radikala grudnu žlezdu (timus) i povećavajući broj belih krvnih zrnaca (leukocita). Obavezni faktor za apsorpciju karotenoida je postojanje masne sredine. Biljni lipidi u ulju pasjeg trna, su u potpunoj meri obezbeđuju potrebu za tim.

 

Vitamin E je takođe rastvorljiv u mastima i vrlo bitan za očuvanje mladosti, lepote i reproduktivnih funkcija organizma. Pozitivno deluje na formiranje polnih hormona, podstiče oplodnju jajne ćelije, kao i razvoj embriona i fetusa.  Tokoferoli i tokotrijenoli prirodnog vitamina E su glavni faktori koji usporavaju proces starenja. Oni su aktivni antioksidansi koji vezuju i uklanjaju iz organizma slobodne radikale koji uzrokuju uništenje ćelija i izazivaju onkološka oboljenja. U sinergističkom dejstvu sa vitaminom A, vitamin E je moćni stimulator otpornosti imunskog sistema organizma. Takođe usporava razvoj ateroskleroze i normalizuje vodeno-lipidni balans u organizmu.

 

Kompleks nezamenljivih polinezasićenih masnih kiselina Omega-6 je još jedan najvredniji sastojak ulja pasjeg trna.  Linolna kiselina i gama-linoleinska kiselina koje čine Omega-6 kompleks, poboljšavaju metabolizam, normalizuju razmenu masti i predstavljaju dodatni faktor koji obezbeđuje antisklerotičko i imunostimulirajuće dejstvo ulja pasjeg trna. Osim toga, gama-linoleinska kiselina je neophodna organizmu za proizvodnju prostaglandina E1 kao jednog od najefikasnijih zaštitnih sredstava koji sprečavaju prevremeno starenje i pojavljivanje upala. Potreba za ovom kiselinom raste sa godinama.

 

Ulje pasjeg trna je namenjeno ne samo za unutrašnju upotrebu,  može da se koristi i za spoljašnju upotrebu. Pri nanošenju ulja pasjeg trna na kožu, njegove komponenti aktiviraju rad monocita i monofaga - imunskih ćelija koje nas štite od infekcija i bakterija, stimulišu zarastanje oštećenih područja kože, odstranjuju mrtve ćelije i ubrzavaju obnavljanje pokožice. Iz tog razloga, ulje pasjeg trna se preporučuje za primenu kod opekotina i drugih oštećenja kože.

 

Ulje pasjeg trna sa altajskih planina je proizvedeno od zrelih bobica pasjeg trna altajskih sorti. Zahvaljujući tehnologijama blage prerade, u njemu su maksimalno očuvane biološko-aktivne materije koje se nalaze u svežim bobicama.

 

Nuspojave: gorak ukus u ustima, peckanje (kod spoljašnje i rektalne primene), alergijske reakcije;
 

Kontraindikacije: individualna preosetljivost na neki od sastojaka proizvoda, trudnoća, dojenje, akutna upalna oboljenja jetre i gušterače.
 

Rok trajanja je utisnut na pakovanju