You are here

JESTIVO NERAFINISANO BILJNO ULJE SEMENA MLEČNOG ČIČKA 100ml

JESTIVO NERAFINISANO BILJNO ULJE SEMENA MLEČNOG ČIČKA 100ml
Šifra:
842
Cena:1.800,00 RSD
Prosek: 6 (1 glas)

“Dar Bogorodice“ – tako su u davna vremena ljudi zvali mleko čička. Jedna legenda kaže da je Bogorodica  sama ukazala na ovu biljku kao izuzetnu, te od tada  je poznata u narodu i pod imenom „gospin trn“. Najstariji zapis o ovoj biljci dolazi od Dioskorida koji ju spominje kao sredstvo kod zmijskog ujeda.

U upotrebi je preko 2000 godina a zbog svojstava i sastava cenjena je na celom svetu.

Ulje čička iz kompanije „Specijalist“ proizvodi se hladnim presovanjem iz semena mlečnog čička koji se uzgaja na poljima Sibira. Ovaj metod osigurava očuvanost prirodnih komponenti

Njegov sastav i korisna svojstva proučavaju se u mnogim medicinskim ustanovama i istraživačkim centrima. Na primer, 1968. godine na Institutu za farmaciju (Minhen, Nemačka) naučnici su mogli da identifikuju glavnu aktivnu komponentu semena ove biljke – najređi kompleks flavonoida, silimarin, koji ima izražen hepatoprotektivni, antioksidativni i antiupalni efekat.

Supstanca  silimarin neutrališe otrove i toksine u telu pre nego što negativno utiču na funkcionisanje jetre i bilijarnog trakta(sistema žučnih kanala) Istraživači napominju da je danas silimarin jedino prirodno jedinjenje koje pouzdano štiti ćelije jetre i obnavlja njihove membrane.

Ulje čička sadrži:

  • neophodne za ljudsko telo makro i mikronutrijente;
  • celokupnu grupu vitamina rastvorljivih u mastima (A, D, E, K), od kojih većina nije sintetizovana u ljudskom telu, tako da moraju biti redovno i u dovoljnim količinama unete u organizam.
  • poznate polinezasićene masne kiseline (Omega-3 i Omega-6); koje smanjuju nivo štetnog holesterola u krvi, sprečavajući njegovo taloženje u krvnim sudovima
  • flavolignane koji sprečavaju prodiranje toksina u ćelije jetre
  • posebno je visok procenat vitamina E kao važnog antioksidansa
  • sadrži, takođe, smole, tiramin, sluz,  proteine,histamin, vitamine grupe B, cink, gvožđe, bakar, selen, hrom, mangan, jod, magnezijum, kalijum, kalcijum, stroncijum, vanadijum kao i brojne druge neophodne ljudskom telu, makro i mikronutrijente

U svom sastavu ulje mlečnog čička  ima mnogo esencijalnih supstanci, što objašnjava potrebu za njegovim korištenjem.

Pored brojnih prednosti  preporučuje se:

  • zbog povoljnog uticaja na oštećenja jetre npr. masne jetre, ciroze jetre. U narodu se upotrebljava za ublažavanje napada žuči, protiv šećerne bolesti, zatvora, za problem hemoroida i dr. Sa poboljšanjem jetre i uklanjanjem štetnog holesterola, kao i toksina i otrova, celo telo je zaceljeno i metabolizam se ubrzava. Zato osoba počinje da gubi težinu. Linolenske kiseline sadržane u ulju, doprinose brzoj razgradnji masti. Mlečni čičak stimuliše stvaranje žuči što vodi ka potpunijem varenju hrane, uključujući i masti. Ima blagi laksativan efekat. Silimarin štiti jetru od razarajućeg delovanja mnogih lekova te ima moć da iz organizma izbaci hemikalije, alkohol, teške metale i pomogne otklanjanju dejstva radijacije.
  • ženama koje trpe bol i psihoemocionalnu nelagodnost u predmenstrualnom ili menopauzalnom periodu (ulje mlečnog čička je bogat izvor estrogenskih fitosterola, vitamina B, polinezasićenih masnih kiselina, koje pomažu u održavanju optimalne hormonalne ravnoteže u ženskom telu);
  • za profilaksu i kao deo kompleksnog tretmana očnih bolesti (ulje mlečnog čička je bogato supstancama neophodnim za potpuno funkcionisanje očnog  aparata – vitamini A, E, D, vitamini B, cink, hrom, selen, bakar, mangan, magnezijum);
  • za profilaksu i kao deo kompleksnog tretmana anemije (postoji čitav niz supstanci u ulju mlečnog čička koje igraju važnu ulogu u sintezi hemoglobina u krvnim proteinima – vitamini B, gvožđe, mangan, cink, bakar itd.);
  • kao dodatak u lečenju raznih alergijskih bolesti (kvercetin i drugi flavonoidi u sastavu mlečnog čička imaju izrazito antihistaminsko svojstvo);
  • kao pomoć u lečenju bolesti  muškog urinogenitalnog sistema (prostatitis, uretritis, adenoma prostate, bolesti bubrega i bešike).

Ulje mlečnog čička ima neutralan ukus i miris, pa se može koristiti za preliv salata.

Važno je napomenuti da zbog prisutva tiramina, može doći do povećanja krvnog pritiska kod osoba koje su preosetljive na tiramin.